Drömkola!
4,7 dl vatten
2,35 dl riven ingefära
1,8 dl strösocker
0,6 dl glukossirap
2 msk tapiokamjöl
20 g nymortlad kardemumma
Ytbehandling
Smör eller rapsolja
3 msk florsocker
1 msk tapiokamjöl
Mängd färdig kola: 310 g
- Mortla kardemumma och riv ingefära.
- Smöra ett bakplåtspappret.
- Blanda vatten, kardemumma och ingefära i en kastrull.
- Skjud tills vätskan reducerats till hälften.
- Sila bort ingefäran och kardemummabitar.
- Blanda ingefärsvattnet, socker och glukossirap i kastrullen.
- Värm försiktigt och rör tills allt socker löst sig.
- Öka värmen och låt temperaturen stiga till 124-128 ° C utan att röra i smeten. För att pricka rätt temperatur måste man vara försiktig när den närmar sig. Temperaturen kan stiga åtskilliga grader efter att kastrullen tagits av plattan. Lyft kastrullen redan 5 grader innan måltemperaturen och ställ tillbaka den korta stunder tills att måltemperaturen nås långsamt.
- Ta kastrullen från värmen.
- Blanda i tapiokamjöl (och ytterligare kardemumma om en starkare kardemummasmak önskas). Rör snabbt men försiktigt ihop smeten då den stelnar ganska fort och man inte vill blanda i för mycket luft.
- Häll upp smeten på det smörade bakplåtspappret och låt stelna tills den är lite fast i konsistensen.
- Dela kolan med en vass kniv och forma till önskad form med fingrarna. Arbetet går bättre om fingrarna ibland doppas i lite smör eller olja.
- Låt kolorna vila en stund och pudra dem sedan dem ytligt med en blandning av florsocker och tapiokamjöl.
- Slå gärna in kolorna individuellt då de kan klibba ihop annars.