Den hemlagade maten som presenteras på Proppmätt.se kostar i snitt ca 10 kr per portion. Om man äter 3 lagade mål mat per dag och fyller ut med ett par mellanmål (5 kr/st) så får man en matbudget som ser ut så här:

40 kr/dag
280 kr/vecka
1120 kr/månad

För en familj med två vuxna och tre barn landar månadskostnaden på 4480 kr om man räknar med att alla äter samma mängder.

De flesta har alltså mycket att vinna på att laga sin mat själv. Det är ofta nästan 10 gånger dyrare att köpa färdiglagad mat även från de billigaste restaurangerna. Men framförallt så blir det man själv lagar nyttigare och mycket, mycket godare.

Det är inte ovanligt att en hemlagad måltid kostar 30 kr/portion. Detta kommer man snabbt upp i om man använder några halvfabrikat och andra onödigt dyra produkter i sin matlagning. Då blir månadskostnaden för familjen ovan istället 13440 kr. Den extra matkostnaden blir då på ett år häpnadsväckande 107 520 kr. De små valen gör skillnad i det långa loppet!

Lunchekonomi

Om man väljer att äta sin lunch på en snabbmatsrestaurang så får man idag betala ca 90 kr/portion. En lunchlåda kostar i snitt 10 kr. I praktiken så tar man kanske med sig resterna som ändå skulle slängas från gårdagens middag vilket innebär att kostnaden i praktiken är 0 kr.

20 arbetsdagar per månad
80 kr extra per lunch
20 x 80 = 1 600 kr

På ett år kan man således (lågt räknat) spara 19 200 kr/person på att ta med lunchlåda till jobbet.

Det kräver nästan ingen tidsinsats att göra en matlåda om man har som rutin att laga lite mer mat än vad familjen behöver till middag och göra matlådor av resterna. Matlådorna kan frysas in så finns det alltid olika alternativ att tillgå när man ska till jobbet.

Om man istället väljer att förbereda sina matlådor inför varje vecka genom några timmars matlagning en dag per vecka så har man troligen en mycket god ekonomisk avkastning på den investerade tiden. Ju fler man lagar till desto bättre.