Köksmaskiner

Airfryer

Jag tycker att det ibland underlättar att ha en airfryer när man ska tillaga många saker samtidigt. Då utgör airfryern ett bra komplement till ugnen. Men det finns fler fördelar med en airfryer.

  • Fett som droppar av maten under tillagningen samlas i behållaren i botten.
  • Energibesparing. Mindre volym att värma än en vanlig ugn.
  • Snabbare tillagning.
  • Ger en krispig yta när man värmer upp rester.
  • Enkel rengöring.
  • De är flyttbara. Man kan enkelt ta ut den till uteköket för att komplettera grillen.

Köksredskap

Gjutgärnspanna

Bra när man vill steka med hög temperatur då den bibehåller värmen genom sin tjocka botten. Se därför till att gjutjärnspannan du köper har en tjock botten. Pannan tål alla redskap. Den ska inte diskas med diskmedel. Pannan måste brännas in innan första tillfället den används. Senare kan man fräscha upp sin gjutjärnspanna genom att olja in den på nytt.

Non-stick-panna

Tål inte metallredskap så bra. Non-stick-ytan är bra när man ska…

Råvaror

Att laga mat blir enklare med ett basförråd av råvaror. Följande saker är bra att alltid ha i beredskap:

Skafferiet

Bönor
Linser
Mjöl
Havregryn
Pasta
Ris
Bulgur
Knäckebröd
Tomater på burk
Oliver
Buljong
Rapsolja
Olivolja
Vinäger
Honung
Strösocker
Torrjäst
Solrosfrö
Pumpakärnor
Valnötter
Mandel

Frys

Ärtor
Bladspenat
Bär
Kyckling
Fisk
Köttfärs
Basilika
Persilja
Dill

Kryddhyllan

Salt
Hel svartpepparkorn
Hela vitpepparkorn
Paprikapulver
Timjan
Oregano
Lagerblad
Cayennepeppar
Kanel
Kardemumma

Kylen

Senap
Tomatpuré
Citron
Lime
Färsk chili
Gul lök
Röd lök
Paprika
Potatis
Morot
Selleri
Palsternacka
Äpple
Apelsin
Yoghurt
Grädde
Crème fraiche
Ost
Smör
Ägg