Färska ägg sjunker till botten av vatten.

Om osten blivit torr kan man rädda den genom att linda in den i en handduk med saltat vatten och låta den ligga så någon timme. Då blir den mjuk och fin igen.

Om man tinar fisk i mjölk så känns den som färsk igen.

Bröd som blivit lite torrt kan sprayas eller penslas med vatten och sedan lindasin i aluminiumfolie. Om det sedan värms i 10 minuter på 180° i ugnen så smaka det nybakat på nytt.

Bullar som blivit torra kan doppas i mjölk för att sedan värmas i ugnen i några minuter. Då återfår de den nybakade känslan.

Kex och knäckebröd som blivit mjuka kan värmas i ugnen några minuter. Då försvinner den extra vätskan och de blir åter krispiga.

Grönsaker som blivit mjuka och sladdriga blir fräschare om de får ligga i blöt i kallt vatten 15-30 minuter.

Persilja och dill som kroknar kan man trimma stjälkarna på för att sedan placera i vatten. Kallt vatten för persiljan men varmt för dillen.

Morötter, rödbetor samt rädisor står sig bättre utan blasten.

Tomater bör förvaras svalt men ej i kylen.

Om man placerar äpplen tillsammans med andra frukter som banan eller avokado så mognar de snabbare. Det är ju inte bra ur hållbarhetssynpunkt så ofta bör man förvara äpplen för sig. Men ibland kan man dra nytta av den effekten som äpplen har på andra frukter.

Frys gärna in mat i små och platta paket. Då fryser de fort vilket påverkar hållbarheten positivt. Det går också fort att tina dem och i och med att paketen är små så man kan ta fram lagom mängd vilket minskar matsvinnet.

Hur länge håller olika saker i frysen?

Magert kött – 12 månader
Fetare kött – 6 månader
Mager fisk – 6-8 månader
Fet fisk – 3-4 månader
Bröd – 12 månader
Färdiglagade maträtter – 3-4 månader
Grönsaker – 12 månader
Svamp – 12 månader
Bär – 12 månader