Kladdkakans dag är den 7:e november. I detta recept ger det brynta smöret lite extra karaktär till kakan.
2 ägg
1/2 dl brunt farinsocker
1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kakao
1 msk kallt kaffe
150 g smör
1 krm salt
Ströbröd
Glasyr
3/4 dl strösocker
3/4 dl vispgrädde
50 g mörk choklad
1 msk kakao
35 g smör
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Bryn smöret.
- Förbered en rund form genom att smöra den och att strö lite mjöl eller ströbröd i den.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker fluffigt.
- Blanda kakao, mjöl och salt.
- Blanda mjölblandningen med äggfluffet.
- Blanda i det brynta smöret och kaffet.
- Häll upp smeten i formen.
- Grädda mitt i ugnen i 18-20 minuter.
- Påbörja nu glasyren genom att blanda kakaon med lite av grädden.
- Värm socker och resten av grädden på medelvärme.
- Lägg i kakaoblandningen och chokladen och rör runt tills den smälter.
- Stäng av värmen och rör ner smöret.
- Bred ut glasyren på kakan.
Låt kakan vila minst en timme innan servering.