Helt fantastisk att använda som semmelbröd eller att äta som den är.
Konsistens: Mjuk, fluffig och lätt.
Smak: Tydlig smak av kardemumma utan att den blir för skarp. Inte så söt bulle vilket jag tycker passar bra till semmelbröd där mandelmassan ändå bidrar med mycket sötma.
Antal bröd: 7 st
120 g mjölk
1 msk torrjäst
- Värm mjölken till 32-35 grader och blanda i jästen
- Låt stå 10 minuter
2 msk mjöl
2 msk vatten
2 msk mjölk
- Blanda
- Värm på medelvärme under kontinuerlig vispning tills att ingredienserna format en ganska fast pasta (tangzhong).
320 g mjöl
1/2 dl (45 g) socker
1 msk kardemumma
1/4 tsk salt
1 ägg
3 msk/42 g rumstempererat smör
- Blanda mjöl, socker, kardemumma och salt.
- Blanda i 1 ägg, mjölk- och jästblandningen och tangzhongen.
- Knåda ca 5 minuter.
- Blanda i smör gradvis och fortsätt knåda tills att smöret är ordentligt inarbetat.
- Lägg degen i en oljad skål och låt jäsa under plastfolie i 1-2 timmar (tills att degen dubbat sin storlek).
- Forma runda bullar. Ca 90 g deg/bulle.
- Låt jäsa under bakduk 1-2 timmar. Bröden ska ha jäst ordentligt (ca dubbel storlek).
- Grädda i 10-14 minuter på 175 grader C.
- Låt svalna.