Vilken fantastisk kombination!

Baka först croissanterna. Med detta recept blir de klara på 4-6 timmar. Därefter behöver de svalna.

850 g vetemjöl
14 g torrjäst
0,75 dl strösocker
1 1/2 tsk salt
500 g vatten
50 g smör

120 g smör till pensling

YTPENSLING

1 ägg
1 msk mjölk
1 nypa salt

Antal croissanter: 18 
  1. Blanda alla torra ingredienser.
  2. Blanda i vattnet (rumstempererat) och knåda ihop till en deg.
  3. Knåda i 10 minuter och knåda in smöret gradvis.
  4. Jäs degen under plastfilm i oljad bunke till dubbel storlek (tiden kan förkortas om man använder varmare vatten).
  5. Smält smöret till penslingen.
  6. Kavla ut tunt (ca 3 mm).
  7. Pensla hela ytan med smält smör.
  8. Vik degen en gång och pensla hela den nya ovansidan.
  9. Vik igen och pensla.
  10. Vik igen.
  11. Låt jäsa ca 20 minuter.
  12. Kavla ut tunt (ca 5 mm).
  13. Skär trianglar och rulla till croissantform.
  14. Låt jäsa 1-2 timmar i rumstemperatur.
  15. Pensla ytan med äggblandningen.
  16. Grädda i varmluftsugn 190° C ca 17-20 minuter.

Låt croissanterna svalna innan semlorna byggs ihop.

Nu är det dags för mandelmassa. Denna mandelmassa till semlor är inte så kompakt och inte heller lika söt som mandelmassan ofta är i semlorna man köper.

3 delar hackade, rostade mandlar
2 delar semelbröd (Det man gröper ur semlorna för att få plats med fyllningen)
1 del socker
3 delar vispad grädde

  1. Rosta mandlarna hela (hackade mandlar är svårt att rosta då de mindre bitarna rostas fort och lätt blir brända).
  2. Blanda med övriga ingredienser.

Sen är det bara att bygga ihop sin semla och anpassa mängden mandelmassa och grädde precis till sina egena önskemål. Alltid lyxigt att baka till sig själv.