Ett bra recept att börja med.

FÖRDEG
1/2 dl surdegskultur
100 g vetemjöl
100 g vatten

HUVUDDEG
1 000 g vetemjöl
800 g vatten
3 tsk salt
1/2 dl honung

2 limpor

FÖRDEG

  1. Blanda surdegskulturen med vetemjöl och rumstempererat vatten.
  2. Låt stå i rumstemperatur 12 timmar (t ex över natten).

HUVUDDEG

  1. Blanda vatten, honung, salt med 200 g av fördegen.
  2. Blanda i vetemjölet.
  3. Knåda tills att degen är smidig.
  4. Låt jäsa 2 timmar i två timmar.
  5. Forma två limpor.
  6. Låt jäsa under bakduk i två timmar.
  7. Tighta upp brödens form ytterligare en gång.
  8. Låt jäsa 1 timme under bakduk.
  9. Värm ugnen till 250° C.
  10. Ställ in en ugnssäker form i botten av ugnen.
  11. Skär ett mönster i toppen av bröden.
  12. Ställ in bröden i ugnen och sänk temperaturen till 200° C.
  13. Häll 2-3 dl vatten i den ugnssäkra formen.
  14. Grädda bröden i 40-50 minuter.