Att ha chiafrön i ett bröd påverkar inte smaken nämnvärt men bidrar till att binda fukt i degen och bröden hålls därmed mjuka något längre.
3 msk chiafrön
2 dl vatten
360 g vetemjöl
130 g siktat dinkelmjöl
1 msk torrjäst
3 msk strösocker
1 tsk salt
375 g vatten (3 3/4 dl)
Antal frallor: 18
- Blötlägg chiafrön i vatten (3 msk frö/2 dl vatten).
- Låt svälla i 10-15 minuter.
- Rör samman alla torra ingredienser.
- Blanda i vattnet.
- Blanda sedan i de svällda chiafröna.
- Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa 6-8 timmar (t ex över natten) i kylskåp.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Häll försiktigt ut degen på en lätt mjölad yta och strö mjöl på ovansidan för att göra den mindre kladdig.
- Platta varsamt ut degen med händerna tills den är 2-3 cm hög.
- Dela varsamt av lagom stora bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Använd gärna en degskrapa till detta då degen är kladdig och ömtålig.
- Låt frallorna vila ca 20 minuter innan gräddning.
- Spraya med vatten och häll över vallmofrö, om så önskas, just innan gräddning.
- Grädda till ordentligt gyllenbruna vilket tar ca 12 minuter.