För att denna saft ska bli riktigt god krävs noga utvalda äpplen. Gärna svenska med tydlig smak. Annars är saften bra att använda som bas i annan saft.
2 kg äpple
2 liter vatten
1 kg strösocker
Mängd saft: 2 liter
- Tvätta äpplena och ta ur kärnhus.
- Dela varje äpple i 8 bitar.
- Koka äpplena i vattnet i 10 minuter.
- Vispa efter 5 minuter igenom med en elvisp så att alla äpplen finfördelas.
- Sila saften genom ren kökshandduk eller silduk. Låt gärna rinna igenom i en timme.
- Rengör flaskor genom att koka dem i 10 minuter eller kör dem i ugnen på 100 ° C i 20 minuter.
- Mät upp mängden saft och häll upp den i en kastrull.
- Tillsätt 2-4 dl strösocker per liter avrunnen saft.
- Koka upp saften under omrörning tills sockret löst sig.
- Skumma av.
- Häll upp i flaskor. Förslut genast och låt svalna.
Vid servering spädes saften till önskad styrka. Förslagsvis 1 del saft och 4 delar vatten.