Härliga, sega bagels.
320 g vatten
10 g torrjäst
23 g strösocker
500 g vetemjöl
6 g salt
Antal bagels: 10
- Värm vattnet till 37-43 grader C.
- Blanda vattnet med jäst och socker och låt stå i ca 10 minuter.
- Blanda mjölet och saltet i en bunke.
- Häll i degvätskan i mjölet och rör ihop till en deg.
- Knåda i 10 minuter tills degen blivit blank och smidig.
- Låt jäsa i en timme i en oljad skål.
- Dela upp degen i 10 bitar.
- Forma runda bollar av degbitarna.
- Låt degbollarna vila 10 minuter i en oljad form.
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Koka upp vatten i en vid kastrull.
- Gör hål i mitten av bollarna.
- Koka varje bagel 1 minut på varje sida.
- Plocka upp med en hålslev.
- Pensla med en blandning av ägg och mjölk.
- Doppa i eller strö över önskad garnering.
- Grädda på 220 grader i ca 20 minuter.