Som köttfärspiroger men snällare.
Degen
780 g vetemjöl
1 1/2 tsk salt
1 msk strösocker
1 1/2 msk torrjäst
50 g smör
5 dl mjölk
Fyllningen
380 g kokta gröna linser
380 g kokta svarta bönor
380 g kokta kikärtor
4 dl hastigt stekt championhack
2 medelstora gula lökar
1 1/2 dl havregryn
1 dl rivna rödbetor
1/2 dl B-jäst
3 msk vetemjöl
Peppar
1 tsk salt
3/4 dl tomatpuré
3 msk rödvinsvinäger
1 dl Creme Fraiche
Antal piroger: 24
- Blanda alla torra ingredienser.
- Smält smöret i en kastrull.
- Ta bort från värmen och tillsätt mjölken.
- Värm till 40° C.
- Blanda degvätskan och mjölblandningen och knåda till en smidig deg.
- Låt jäsa i en bunke övertäkt med plastfolie i 30 minuter.
- Gör fyllningen under tiden för jäsning.
- Mosa kikärtorna lätt
- Stek hackade champinjoner och lök lätt.
- Blanda gröna linser, svarta bönor, stekt champinjonhack, havregryn, kikärtor, rivna rödbetor, B-jäst, vetemjöl, salt, peppar och arbeta ihop till en smet med händerna. Mosa inte alla bönor utan låt lite struktur finnas kvar.
- Fräs tomatpurén lätt i en gryta och blanda i rödvinsvinäger.
- Tillsätt grönsaksblandningen och creme fraiche.
- Krydda gärna med Worcestershiresås, och färska örter (Basilika/oregano/timjan/persilja) efter smak.
- Dela upp degen i 16 bitar
- Forma runda bollar och kavla sedan ut till cirklar.
- Lägg på fyllning.
- Vik över degen och tryck ihop kanten med en gaffel.
- Låt vila i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225° C.
- Pensla med ägg.
- Grädda i ugn i ca 15 minuter.
Pirogerna går bra att frysa. Tina i ugnen.