Kolsyra denna och du har en fantastiskt god och läskande dryck.
1 kg äpple
1 liter vatten
Strösocker
1 1/2 dl riven ingefära
2-3 citroner
Mängd koncentrerad saft: 1 liter
- Tvätta äpplena och ta ur kärnhus.
- Dela varje äpple i 8 bitar.
- Koka äpplena i vattnet i 10 minuter.
- Vispa efter 5 minuter igenom med en elvisp så att alla äpplen finfördelas.
- Sila saften genom ren kökshandduk eller silduk. Låt gärna rinna igenom i en timme.
- Rengör flaskor genom att koka dem i 10 minuter eller kör dem i ugnen på 100 ° C i 20 minuter.
- Mät upp mängden saft och häll upp den i en kastrull.
- Tillsätt 3 dl strösocker per liter avrunnen saft.
- Koka upp saften under omrörning tills sockret löst sig.
- Skumma av.
- Skala det gula skalet av citronerna och pressa saften ur dem.
- Riv ingefära.
- Häll den varma saften över citron, citronskal och ingefära.
- Låt stå i kylen i 6 timmar.
- Sila saften.
- Häll upp i flaskor. Förslut genast och låt svalna.
Vid servering spädes saften till önskad styrka. Förslagsvis 1 del saft och 4 delar vatten.