Kolsyra denna och du har en fantastiskt god och läskande dryck.

1 kg äpple
1 liter vatten
Strösocker
1 1/2 dl riven ingefära
2-3 citroner

Mängd koncentrerad saft: 1 liter
  1. Tvätta äpplena och ta ur kärnhus.
  2. Dela varje äpple i 8 bitar.
  3. Koka äpplena i vattnet i 10 minuter.
  4. Vispa efter 5 minuter igenom med en elvisp så att alla äpplen finfördelas.
  5. Sila saften genom ren kökshandduk eller silduk. Låt gärna rinna igenom i en timme.
  6. Rengör flaskor genom att koka dem i 10 minuter eller kör dem i ugnen på 100 ° C i 20 minuter.
  7. Mät upp mängden saft och häll upp den i en kastrull.
  8. Tillsätt 3 dl strösocker per liter avrunnen saft.
  9. Koka upp saften under omrörning tills sockret löst sig.
  10. Skumma av.
  11. Skala det gula skalet av citronerna och pressa saften ur dem.
  12. Riv ingefära.
  13. Häll den varma saften över citron, citronskal och ingefära.
  14. Låt stå i kylen i 6 timmar.
  15. Sila saften.
  16. Häll upp i flaskor. Förslut genast och låt svalna.

Vid servering spädes saften till önskad styrka. Förslagsvis 1 del saft och 4 delar vatten.