Chili sin Carné
250 g portabellochampinjoner
1/2 tsk salt
Smör
6 vitlöksklyftor
2 gula lökar
2 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 tsk rödvinsvinäger
1 burk (230 g) kokta kikärtor
1 dl steel cut oats
500 g krossade tomater
1 1/2 tsk vitlökspulver
1 msk strösocker eller honung
2 msk näringsjäst
2 1/2 msk ljus soja
2 dl vatten
2 burkar (460 g) stora vita bönor
Svartpeppar
Chilipulver
- Riv champinjonerna.
- Salta och stek dem i en stor kastrull på medelvärme tills att en del av vätskan i dem avdunstat.
- Hacka lök och vitlök fint.
- Häll i smör och höj värmen för att ge dem lite yta.
- Låt vitlöken steka med en halvminut.
- Lägg champinjonerna åt sidan.
- Sänk värmen till medel och stek den gula löken i smör tills den mjuknat.
- Häll i tomatpuré och paprikapulver.
- Mosa kikärtorna och låt dem steka med.
- Häll i resterande ingredienser förutom bönorna och låt det hela koka ihop till en bra konsistens. Fyll på mer vatten om det blir för torrt.
- Häll i bönorna och låt dem bli varma.
- Smaka av med salt, peppar och eventuellt chilipulver.
Servera med bulgur, coscos, ris eller som fyllning i en wrap.