Chili sin Carné

250 g portabellochampinjoner
1/2 tsk salt
Smör
6 vitlöksklyftor
2 gula lökar
2 msk tomatpuré
1 tsk paprikapulver
1 tsk rödvinsvinäger
1 burk (230 g) kokta kikärtor
1 dl steel cut oats
500 g krossade tomater
1 1/2 tsk vitlökspulver
1 msk strösocker eller honung
2 msk näringsjäst
2 1/2 msk ljus soja
2 dl vatten
2 burkar (460 g) stora vita bönor
Svartpeppar
Chilipulver

  1. Riv champinjonerna.
  2. Salta och stek dem i en stor kastrull på medelvärme tills att en del av vätskan i dem avdunstat.
  3. Hacka lök och vitlök fint.
  4. Häll i smör och höj värmen för att ge dem lite yta.
  5. Låt vitlöken steka med en halvminut.
  6. Lägg champinjonerna åt sidan.
  7. Sänk värmen till medel och stek den gula löken i smör tills den mjuknat.
  8. Häll i tomatpuré och paprikapulver.
  9. Mosa kikärtorna och låt dem steka med.
  10. Häll i resterande ingredienser förutom bönorna och låt det hela koka ihop till en bra konsistens. Fyll på mer vatten om det blir för torrt.
  11. Häll i bönorna och låt dem bli varma.
  12. Smaka av med salt, peppar och eventuellt chilipulver.

Servera med bulgur, coscos, ris eller som fyllning i en wrap.