Bra bas till mycket!
1 kycklingskrov
2 morötter
2 vitlöksklyftor
4 champinjoner
1 gul lök
2 lagerblad
6 vitpepparkorn
- Tillaga en hel kyckling i ugn.
- Rensa bort det kött du önskar använda till annat och spara sedan skrovet och skyn i ugnsformen.
- Hacka grönsakerna och svampen grovt.
- Stek på grönsakerna och svampen i en stor kastrull så att de får lite yta.
- Lägg kycklingskrovet samt skyn i ugnsformen i kastrullen.
- Täck med vatten.
- Koka på medelhög värme.
- Skeda bort skummet som tidigt under kokningen lägger sig på ytan.
- Låt koka i ett par timmar tills att kvarvarande kött släpper från benen.
- Häll vätskan genom en finmaskig sil för att få fram buljongen.
- Efter silningen kan buljongen reduceras ytterligare för en kraftigare smak.
- Smaka av buljongen med salt först när den reducerat klart. Annars är det risk att den blir översaltad.