Ett enkelt, och ostressigt, sätt att improvisera fram en middag.

  1. Sätt ugnen på 200° varmluft.
  2. Smörj en plåt med olja.
  3. Plocka fram blandade rotfrukter, grönsaker och en proteinkälla.
  4. Skär upp de ingredienser som kräver längst tillagningstid först, salta dem och häll på lite olja.
  5. Lägg dem på plåten och ställ in dem i ugnen.
  6. Komplettera maträtten med ytterligare ingredienser allt eftersom. Det viktiga är att vänta med att lägga in de nya ingredienserna tills att den kvarvarande tillagningstiden är lagom för dem. Grönkål måste exempelvis läggas in när det bara återstår 3-5 minuter. Potatis tar å andra sidan 30-40 minuter att bli klar.
    Det är lite olika för olika råvaror hur viktigt det är att vara noggrann med tillagningstiden. Blomkål är exempelvis gott både helt rå men även efter en tillagning på 30 minuter i 200°. Det bidrar till att det är enkelt att improvisera och att svårt att göra fel.
    De olika ingredienserna som tillförs kan kryddas på varierande sätt.
  7. Gör en sås. T ex:
    Kebabsås
    Tzatsiki
    Ranchdressing
    Dressing på minuten
    Snabb aioli
    Enkel senapssås
    Sirachamajonäs
  8. Slutligen är det bara att lägga upp på tallrikar, ringla över lite sås och servera.


RÅVARA

Potatis
Sötpotatis
Blomkål
Spetskål
Rödlök
Kokta kikärtor
Svamp
Krutonger
Grönkål

Lax
Halloumi
Korv

TILLAGNINGTID
(minuter i 200°)

40
30-40
10-35
25-30
20-30
10-20
20
10-15
2-5

12
12-15
10