Sjukt gott!
250 g torra kikärtor
150 g gul lök
5 vitlöksklyftor
3 dl hackad persilja
2 tsk salt
1/2 tsk bikarbonat
Antal portioner: 4
- Blötlägg kikärtorna i minst 12 timmar.
- Skala och hacka lök och vitlök.
- Mixa lök, vitlök, persilja till en slät pasta.
- Mixa kikärtorna till en grynig smet.
- Blanda kikärtorna med alla övriga ingredienser och blanda tills det blir en smulig och lite klibbig smet. Tillsätt eventuellt lite vatten.
- Hetta upp olja till 180° C i en fritös eller kastrull.
- Forma bollar eller puckar av smeten. Om den faller isär kan man blanda i runt en deciliter vetemjöl för att binda ihop smeten.
- Fritera i olja eller Airfryer tills fin gyllenbrun yta uppnåtts. Det tar 3-5 minuter i olja och lite längre i airfryern på 180°.

