Sportisar!
490 g rågsikt
1 msk torrjäst
1 tsk salt
1 msk rapsolja
1 dl mörk sirap
350 g vatten (3 1/2 dl)
Antal frallor: 12-16
- Rör samman alla torra ingredienser.
- Blanda i vattnet, oljan och sirapen och rör ihop till en jämn deg.
- Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa 6-8 timmar (t ex över natten) i kylskåp.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Häll försiktigt ut degen på en lätt mjölad yta och strö lite mjöl på degens ovansida för att göra den mindre kladdig.
- Platta varsamt ut degen med händerna tills den är 2-3 cm hög.
- Dela varsamt av lagom stora bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Använd gärna en degskrapa till detta då degen är lite kladdig och ömtålig.
- Låt frallorna vila 20-40 minuter innan gräddning.
- Spraya med vatten och häll över en blandning av linfrö och havregryn just innan gräddning. Spraya lite extra vatten ovanpå fröna för att de inte ska brännas under gräddningen.
- Ställ in bröden i ugnen och häll samtidigt in ett par deciliter vatten i en ugnsform långt ner i ugnen så att det bildas ånga.
- Grädda till mörkt bruna vilket tar 10-15 minuter.