En perfekt risotto ska vara krämig och riset ska ha kvar en liten kärna som ger tuggmotstånd.

3 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
9 dl svampbuljong
2 msk rapsolja
3 dl risottoris
2 dl vitt vin
250 g svamp
3 msk smör
2 dl riven parmesanost
Salt
Peppar

  1. Koka upp buljongen.
  2. Finhacka lök och vitlök.
  3. Stek lök och vitlök i olja tills löken blivit mjuk och lite genomskinlig.
  4. Häll i riset och stek tills det är lite glansigt.
  5. Häll på vinet och låt det koka in.
  6. Koka på medelvärme och rör ofta.
  7. Tillsätt den varma buljongen gradvis. Först 3 deciliter och sedan en deciliter i taget när riset sugit upp buljongen.
  8. Riset är klart när det finns en kärna som ger lite tuggmotstånd.
  9. Skiva och stek svampen i smör.
  10. Blanda ner svamp och parmesan i riset.

Servera till en god sallad.