En perfekt risotto ska vara krämig och riset ska ha kvar en liten kärna som ger tuggmotstånd.
3 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
9 dl svampbuljong
2 msk rapsolja
3 dl risottoris
2 dl vitt vin
250 g svamp
3 msk smör
2 dl riven parmesanost
Salt
Peppar
- Koka upp buljongen.
- Finhacka lök och vitlök.
- Stek lök och vitlök i olja tills löken blivit mjuk och lite genomskinlig.
- Häll i riset och stek tills det är lite glansigt.
- Häll på vinet och låt det koka in.
- Koka på medelvärme och rör ofta.
- Tillsätt den varma buljongen gradvis. Först 3 deciliter och sedan en deciliter i taget när riset sugit upp buljongen.
- Riset är klart när det finns en kärna som ger lite tuggmotstånd.
- Skiva och stek svampen i smör.
- Blanda ner svamp och parmesan i riset.
Servera till en god sallad.