Värmande soppa mitt i vintern!
4 dl kokta gröna linser
1 1/2 gul lök
1 stor morot
2 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor
1 1/2 tsk salt
500 g krossade tomater
600 g potatis
1 liter vatten
3 grönsaksbuljongtärningar
2 tsk worcestersiresås eller ljus soja
2 tsk timjan/oregano
ca 2 msk honung (smaka av)
Antal portioner: 6
- Koka de gröna linserna enligt instruktionen på förpackningen. Ofta innebär det blötläggning i 4 timmar och kokning i tio minuter med 3 delar vatten för varje del linser. 1 tsk salt i varje liter vatten.
- Skala och hacka morot, lök, och potatis.
- Fräs lök och morot i lite smör på medelhög värme tills grönsakerna blir mjuka.
- Blanda i paprikapulver och tomatpuré och låt fräsa med någon minut.
- Hacka vitlöken fint och låt den steka med några sekunder.
- Tillsätt potatis, krossade tomater, salt, vatten och buljongtärningar.
- Koka tills att potatisen är lagom mjuk.
- Smaka av med worcestersiresås, honung, salt och timjan.
- Tillsätt linserna och låt dem bli varma.
- Servera!
Förberedbarhet
Linserna kan kokas flera dagar innan och förvaras i kyl. Morot, lök, och potatis kan skalas och hackas i förväg för att spara tid vid tillagningen.