..eller äppelringar.

I ugn

  1. Ta ut kärnhuset ur äpplet.
  2. Skiva eller hacka äpplet.
  3. Sprid ut på en plåt.
  4. Torka i ugn på 50° med ugnsluckan på glänt i 2-7 timmar. Torktiden beror på äppelbitarnas tjocklek. Jag upplever att det går det fortare i varmluftsugn än i vanlig ugn.

Klassiskt

  1. Ta ut kärnhuset ur äpplet.
  2. Skiva äpplet. Tjockare skivor blir segare, tunnare skivor krispigare.
  3. Trä upp på en träpinne och låt torka på något varmt ställe. (Försök att undvika damm).

Tips

Förvara de torkade äpplena mörkt, torrt och svalt. Förslagsvis i glasburkar.

För att förhindra att äpplena mörknar kan man pensla dem med citronjuice eller låta dem ligga en stund i ett bad med citronsyra (2 g per liter vatten).

Tjockare skivor (8 mm) blir segare, tunnare skivor (3 mm) krispigare.

Innan torkning kan man strö kanel, kardemumma, vaniljsocker, eller florsocker på äppelskivorna.

Syrliga äpplen är ofta lite fastare i fruktköttet och passar bra att torka.

Äppelsorter lämpliga att torka

SVENSKA

  • Alice 
  • Aroma 
  • Amorosa
  • Gravensteiner 
  • Ingrid Marie
  • Signe Tillisch
  • Santana 
  • Åkerö

UTLÄNDSKA

  • Elise 
  • Pink Lady 
  • Cox Orange 
  • Discovery
  • Granny Smith