Utan löpe!
1 1/2 liter mjölk
4-5 msk pressad citron eller vinäger
1 msk salt
- Värm mjölken på låg värme till ca 50 ° C.
- Ta av från värmen.
- Tillsätt citron eller vinäger. Rör under tiden.
- Låt sedan vila under lock i 2-3 minuter.
- Pressa ostmassan åt ena sidan i kastrullen.
- Plocka upp ostmassan med en hålslev.
- Lägg ostmassan i en metallsil och pressa ut mer vätska. Det tar några minuter.
- Kläm ostmassan mellan händerna för att kontrollera att ingen vätska läcker ut.
- Tillsätt salt till den kvarvarande vätskan i kastrullen.
- Värm upp vätskan ordentligt men låt den inte koka.
- Stäng av värmen.
- Lägg i ostbollen i vätskan i 8-10 sekunder.
- Ta upp ostbollen och knåda och dra den i händerna.
- Repetera processen 4-5 gånger.
- Sista gången knådas osten hårt.
- Låt sedan svalna i isvattenbad i 1-2 minuter.
- Krama ur kvarvarande vatten.
- Slå in i plastfolie och förvara i kylen.
- Efter ett par timmar i kylen är den redo att användas.