Ytterligare en anledning att äta semlor.
SEMMELBULLAR
500 g vetemjöl
14 g torrjäst
1/2 dl strösocker
5 g saffran
1 msk vaniljsocker
2 tsk färskmalen kardemumma
3/4 tsk salt
3 dl mjölk
1 ägg
50 g smör
FYLLNING
3 delar hackade, rostade mandlar
2 delar semelbröd (Det man gröper ur semlorna för att få plats med fyllningen)
1 del socker
3 delar vispad grädde
Antal semlor: 8 stora
- Blanda mjöl, kardemumma och salt.
- Värm mjölk och socker till 40 grader.
- Rör ner torrjästen, saffran och någon deciliter av mjölet i mjölken.
- Tillsätt degvätskan och ägget till mjölet.
- Knåda degen i 10 minuter. Under knådningen adderas smöret gradvis.
- Låt jäsa i bunke övertäckt med plastfolie i ca 1 timme.
- Dela degen i 10-12 bitar.
- Forma runda bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Är degen kladdig kan det underlätta att olja in händerna.
- Låt jäsa 45 minuter under bakhandduk.
- Sätt ugnen på 210 grader ca 20 minuter innan gräddning.
- Grädda i ca 10 minuter.
- Låt svalna innan semlorna byggs ihop.
- Skär av toppen på semmelbröden och gröp ur botten.
- Rosta mandlar till mandelmassan.
- Hacka dem fint.
- Blanda med socker, vispad grädde och smulat semmelbröd.
- Fyll upp de urgröpta semmelbröden med mandelmassan.
- Toppa med vispad grädde, locket och sikta sedan över florsocker.