Klart värt att göra själv istället för att köpa de kalla, smaksatta kopiorna.
150 gram smör
2 msk finhackad schalottenlök
2 msk vitvinsvinäger
3 msk vatten
4 vitpepparkorn
2 äggulor
1 krm salt
2 tsk torkad dragon eller 3 msk färsk finhackad dragon
1/2 dl finhackad persilja
- Hacka schalottenlöken.
- Krossa vitpepparkornen i en mortel.
- Koka upp vitvinsvinäger, vatten, krossade vitpepparkorn och schalottenlök i en kastrull tills det reducerat ner till hälften.
- Sila av och låt svalna.
- Smält smöret och låt sedan svalna till 40-50 grader.
- Förbered ett vattenbad som ska hålla 60° C.
- Lägg äggulor och hälften av den avsilade vinägern i en plastbunke eller rostfri bunke.
- Sätt ner bunken i vattenbadet och vispa äggulorna några minuter så att ett fluffigt skum bildas. Använd gärna elvisp.
- Tillsätt resten av vinägern, salt samt dragon och vispa snabbt ihop såsen.
- Fortsätt vispa och tillsätt smöret droppvis till en början och sedan snabbare.
- Öka värmen i vattenbadet och snart tjocknar såsen till en majonäskonsistens. Skall ej bli för varm (över 60° C)
- Tillsätt hackad persilja.
- Smaka av Bearnaisesåsen med salt och vitpeppar.
- Såsen kan varmållas kring 55° C.