I influensatider kan en söt och hettande ingefärskola sitta fint. Inatt fick jag till ett riktigt bra recept.
4,7 dl vatten
2,35 dl riven ingefära
1,8 dl strösocker
0,6 dl glukossirap
2 msk tapiokamjöl
Till ytbehandlingen:
Smör eller rapsolja
3 msk florsocker
1 msk tapiokamjöl
Mängd färdig kola: 300 g
Pris per 100 g: ca 6 kr
- Smöra ett bakplåtspapper.
- Blanda vatten och ingefära i en kastrull.
- Skjud tills vätskan reducerats till hälften.
- Sila bort ingefäran.
- Blanda ingefärsvattnet, socker och glukossirap i kastrullen.
- Värm försiktigt och rör tills allt socker löst sig.
- Öka värmen och låt temperaturen stiga till 124-128 ° C utan att röra i smeten. För att pricka rätt temperatur måste man vara försiktig när den närmar sig. Temperaturen kan stiga åtskilliga grader efter att kastrullen tagits av plattan. Lyft kastrullen redan 5 grader innan måltemperaturen och ställ tillbaka den korta stunder tills att måltemperaturen nås långsamt.
- Ta kastrullen från värmen.
- Sikta ner tapiokamjöl i kolan. Rör snabbt men försiktigt ihop smeten då den stelnar ganska fort och man inte vill blanda i för mycket luft.
- Häll upp smeten på det smörade bakplåtspappret och låt stelna tills den är lite fast i konsistensen.
- Dela kolan med en vass kniv och forma till önskad form med fingrarna. Arbetet går bättre om fingrarna ibland doppas i lite smör eller olja.
- Låt kolorna vila en stund och pudra dem sedan dem ytligt med en blandning av florsocker och tapiokamjöl.
- Slå gärna in kolorna individuellt då de kan klibba ihop annars.
