Godaste glassen någonsin! I alla fall i relation till arbetsinsatsen.
5 dl vispgrädde
300 g kondenserad mjölk
2-3 krm salt
- Vispa grädden till mjuka toppar.
- Blanda i kondenserad mjölk och en del av saltet.
- Vispa lite till och smaka av med salt.
- Lägg ett bakplåtspapper i en bakform och häll sedan i glassmeten.
- Ställ in i frysen.
- Efter 4 timmar kan man ta ut glassen och göra hål i sidan på bakplåtspappret för att sätta i glasspinnar om man vill göra pinnglass.
- Ställ in i frysen minst ett par timmar ytterligare.
- Dela glassen i lagom stora bitar.
Om man vill kan man toppa glassen med vit choklad med brynt smör.
200 g vit choklad
130 g smör
- Lägg in glasspinnarna individuellt i frysen i minst en timme innan nästa steg påbörjas.
- Bryn smöret.
- Häll av allt smör utom det bruna i botten.
- Häll upp det bruna brynta smöret i ett matskedsmått.
- Låt stå några minuter och häll åter av det klara smöret i ytan.
- Smält den vita chokladen i ett vattenbad.
- Blanda ner den halva matskeden brunt, brynt smör som återstår i den smälta chokladen. Tillsätt 1/2 – 1 msk av det klara brynta smöret för en mer lättsmältande choklad.
- Ta ut glassen ur frysen och doppa den omedelbart i chokladen. Lägg sedan åter in den i frysen.