Lite extra krisp på ytan skadar inte.

140 g champinjoner
1 gul lök
I msk rödvinsvinäger
1 ägg
1 dl kokt quinoa
3/4 dl havregryn
2 msk B-jäst
200 g kokta svarta bönor
200 g kokta kikärtor
1 1/2 msk vetemjöl
1 dl riven mozzarella

Panering
2 dl vetemjöl
2-3 dl panko
1 ägg

Mängd färdig färs: 850 g
  1. Koka quinoa i saltat vatten. Quinoan ökar i volym ca 150 % så för en deciliter kokt quinoa räcker det att koka 0,4 deciliter.
  2. Mosa kikärtor och bönor delvis. Om de är lite hårda kan man mixa lätt med mixerstav och sedan mosa med händerna. Det ska inte vara en slät smet utan vissa bitar ska finnas kvar för att bidra med struktur till burgaren.
  3. Hacka den gula löken fint.
  4. Stek lök i smör tills den mjuknat och blivit lite genomskinlig.
  5. Tillsätt rödvinsvinäger och stek ytterligare någon minut.
  6. Häll upp löken i en stor bunke.
  7. När quinoan kokat klart häller du samman den med löken.
  8. Hacka champinjoner fint.
  9. Stek champinjonerna i smör och salt tills de fått färg och vätskats av en del.
  10. Blanda nu champinjonerna i bunken och häll även i alla övriga ingredienser.
  11. Blanda ordentligt så att alla ingredienser fördelas jämnt. Enklast är det att blanda med händerna.
  12. Låt gärna smeten vila någon timmen innan stekning. Den håller samman bättre då.
  13. Förbered paneringen genom att ställa fram tre tallrikar. En med mjöl, en med ägget uppvispat samt en med panko.
  14. Forma burgare i önskad storlek.
  15. Doppa burgarna först i vetemjöl, sedan i ägg och slutligen i panko.
  16. Stek på medelhög värme tills de fått en fin yta.