Kryddigt och bubbligt!
Färsk ingefära
Socker
Vatten
Mängd färdig dryck: 2,1 liter
- Blanda 5 dl vatten, 2 msk strösocker och 2 msk finhackad eller riven ingefära.
- Rör runt tills att sockret löst sig.
- Låt stå i en glasburk täckt med tyg i rumstemperatur i 24 timmar.
- Lägg till 2 msk strösocker och 2 msk riven ingefära dagligen tills att den blir aktiv och bubblig.
- Koka 2 liter vatten, 3 1/4 dl strösocker och 3/4 dl riven ingefära i 5-8 minuter.
- Låt svalna till rumstemperatur.
- Sila genom en fin silduk.
- Tillsätt 1 1/4 dl av den aktiva ingefärsvätskan. Låt den silas genom silduken.
- Tillsätt juicen av 3 citroner. Även denna genom silduken.
- Häll upp på flaskor.
- Låt stå i rumstemperatur i 3-6 dagar. Öppna dagligen för att ta bort en trycket som bildas och för att se när lagom bubblighet är uppnådd.
- Ställ sedan in i kylen. Därefter behöver man inte lätta på trycket dagligen .
För att hålla ingefärsstarten vid liv kan du fortsätta att mata den med 2 msk strösocker och 2 msk riven ingefära. Antingen dagligen i rumstemperatur eller en gång i veckan om du förvarar den i kylskåp. Ta bort någon deciliter och ersätt med nytt vatten vid varannan matning.
Återaktivera ingefärsstarten genom att ta ut den ur kylen och mata den dagligen.