Piroger är perfekta att ha med på picknick samt att fylla frysen med till akut hungriga barn.
800 g vetemjöl
14 g torrjäst
1 1/2 tsk salt
1 msk strösocker
200 g smör
Antal piroger: 24
- Blanda mjöl, torrjäst, salt och socker.
- Smält smöret.
- Blanda smöret och mjölken och värm till 40° C.
- Häll degvätskan i mjölblandningen och knåda till en smidig deg.
- Låt jäsa i rumstemperatur, övertäckt, ca 50 minuter.
- Förbered fyllningen under tiden.
- Sätt ugnen på 225° C.
- Häll ut degen på bakyta och knåda den någon minut.
- Dela den i antalet piroger du ska göra.
- Forma en boll av en degbit och kavla ut den till en cirkel med en så stor diameter som möjligt utan att degen blir allt för tunn.
- Lägg i 3 msk fyllning och vik sedan ihop pirogen. Dubbelvik kanterna så att de blir täta. Tryck ihop kanterna med fingrarna eller med en gaffel.
- Lägg pirogen på en plåt med bakplåtspapper.
- Pensla med vispat ägg.
- Grädda tills gyllenbruna, ca 12 minuter.