Brödet är uppkallad efter ön Hönö i Göteborgs skärgård där den började bakas. Där hängde man ofta upp brödet för torkning, likt knäckebröd, så att det fick en lång hållbarhet.
200 g rågsikt
400 g vetemjöl
14 g torrjäst
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
340 g mjölk
1 ägg
50 g smör
Antal kakor: 4 st
- Blanda mjöl och salt.
- Värm mjölk och sirap till 40 grader.
- Rör ner torrjästen och någon deciliter av mjölet i mjölken.
- Häll degvätskan över mjölet och knäck i ägget.
- Knåda degen i 10 minuter. Under knådningen adderas smöret gradvis.
- Lägg degen i en bunke, täck med plastfolie och låt den jäsa ca en timme.
- Dela degen i 4 bitar.
- Forma delarna till varsin rund boll och kavla ut dem till 1/2 cm tunna kakor.
- Nagga ytan med kruskavel eller gaffel.
- Lägg kakorna på bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter under bakhandduk.
- Sätt ugnen på 250 grader ca 20 minuter innan gräddning.
- Grädda mitt i ugnen tills de fått en fin färg. Det tar bara 6-8 minuter så det gäller att hålla koll.