Torsdag?
500 g gula ärtor
1 1/2 liter vatten
2 gula lökar
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
Svartpeppar
Om fläsk önskas:
250 g rimmat sidfläsk
Mindre mängd salt och lök
- Blötlägg ärtorna i en kastrull med lock ca 12 timmar.
- Häll av vattnet och tillsätt nytt vatten (1 1/2 liter/500 g ärtor).
- Koka upp.
- Hacka löken och tillsätt en till soppan.
- Lägg i lagerblad (samt eventuellt fläsk).
- Koka ärtsoppan under lock i 1,5 timmar på medelvärme. Rör om ibland.
- Mosa en del av ärtorna med en potatisstöt. Tillsätt mer vatten om soppan är för tjock.
- Smaka av så att den är bra kryddad och så att ärtorna är lagom hårda. Koka annars vidare.
- Servera gärna ärtsoppan med senap.