Billigt, enkelt och gott bröd. Man behöver visserligen se till att förbereda brödet kvällen innan om man ska ha färskt bröd till frukost. Men det är väl värt den investerade tiden när man sedan får avnjuta helt nybakade frallor till morgonkaffet.

450 g vetemjöl
1 msk torrjäst
3 msk strösocker
1 tsk salt
375 g vatten (3 3/4 dl)

Antal frallor: 10-14 st
  1. Rör samman alla torra ingredienser.
  2. Blanda i vattnet.
  3. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa 6-8 timmar (t ex över natten) i kylskåp.
  4. Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en ugnsform i botten av ugnen.
  5. Häll försiktigt ut degen på en lätt mjölad yta och strö mjöl på ovansidan för att göra den mindre kladdig. 
  6. Platta varsamt ut degen med händerna tills den är 2-3 cm hög. 
  7. Dela varsamt av lagom stora bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Använd gärna en degskrapa till detta då degen är kladdig och ömtålig.
  8. Låt frallorna vila ca 20 minuter innan gräddning. 
  9. Spraya med vatten och häll över vallmofrö just innan gräddning.
  10. Samtidigt som frallorna ställs in i ugnen häller du 2-3 deciliter vatten i ugnsformen i botten av ugnen för att skapa ånga.
  11. Grädda till gyllenbruna vilket tar ca 10 minuter.

Förberedbarhet

Frallorna kan med fördel frysas när de är klara och har fått svalna. De tinas bäst i ugn. Lägg in i kall ugn och sätt den på 100° C. Efter 5-10 minuter är frallorna som nygräddade.