Utan löpe!

1 1/2 liter mjölk
4-5 msk pressad citron eller vinäger
1 msk salt

  1. Värm mjölken på låg värme till ca 50 ° C.
  2. Ta av från värmen.
  3. Tillsätt citron eller vinäger. Rör under tiden.
  4. Låt sedan vila under lock i 2-3 minuter.
  5. Pressa ostmassan åt ena sidan i kastrullen.
  6. Plocka upp ostmassan med en hålslev.
  7. Lägg ostmassan i en metallsil och pressa ut mer vätska. Det tar några minuter.
  8. Kläm ostmassan mellan händerna för att kontrollera att ingen vätska läcker ut.
  9. Tillsätt salt till den kvarvarande vätskan i kastrullen.
  10. Värm upp vätskan ordentligt men låt den inte koka.
  11. Stäng av värmen.
  12. Lägg i ostbollen i vätskan i 8-10 sekunder.
  13. Ta upp ostbollen och knåda och dra den i händerna.
  14. Repetera processen 4-5 gånger.
  15. Sista gången knådas osten hårt.
  16. Låt sedan svalna i isvattenbad i 1-2 minuter.
  17. Krama ur kvarvarande vatten.
  18. Slå in i plastfolie och förvara i kylen.
  19. Efter ett par timmar i kylen är den redo att användas.