I influensatider kan en söt och hettande ingefärskola sitta fint. Inatt fick jag till ett riktigt bra recept.

4,7 dl vatten
2,35 dl riven ingefära
1,8 dl strösocker
0,6 dl glukossirap
2 msk tapiokamjöl

Till ytbehandlingen:
Smör eller rapsolja
3 msk florsocker
1 msk tapiokamjöl

  Mängd färdig kola: 300 g  
  Pris per 100 g: ca 6 kr
  1. Smöra ett bakplåtspapper.
  2. Blanda vatten och ingefära i en kastrull.
  3. Skjud tills vätskan reducerats till hälften.
  4. Sila bort ingefäran.
  5. Blanda ingefärsvattnet, socker och glukossirap i kastrullen.
  6. Värm försiktigt och rör tills allt socker löst sig.
  7. Öka värmen och låt temperaturen stiga till 124-128 ° C utan att röra i smeten. För att pricka rätt temperatur måste man vara försiktig när den närmar sig. Temperaturen kan stiga åtskilliga grader efter att kastrullen tagits av plattan. Lyft kastrullen redan 5 grader innan måltemperaturen och ställ tillbaka den korta stunder tills att måltemperaturen nås långsamt.
  8. Ta kastrullen från värmen.
  9. Sikta ner tapiokamjöl i kolan. Rör snabbt men försiktigt ihop smeten då den stelnar ganska fort och man inte vill blanda i för mycket luft.
  10. Häll upp smeten på det smörade bakplåtspappret och låt stelna tills den är lite fast i konsistensen.
  11. Dela kolan med en vass kniv och forma till önskad form med fingrarna. Arbetet går bättre om fingrarna ibland doppas i lite smör eller olja.
  12. Låt kolorna vila en stund och pudra dem sedan dem ytligt med en blandning av florsocker och tapiokamjöl.
  13. Slå gärna in kolorna individuellt då de kan klibba ihop annars.