Snyggt och gott!
800 g vetemjöl
14 g torrjäst
1 msk strösocker
1 tsk salt
560 g vatten (3 1/2 dl)
Antal bröd: 3
- Rör samman alla torra ingredienser.
- Blanda i vattnet.
- Knåda i 10 minuter till en smidig deg.
- Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa 6-8 timmar (t ex över natten) i kylskåp.
- Dra och sträck degen 5-8 gånger i bunken.
- Täck åter över med plastfolien.
- Låt jäsa i rumstemperatur 2 timmar.
- Dra och sträck degen 5-8 gånger i bunken.
- Täck åter över med plastfolien.
- Låt jäsa i rumstemperatur 2 timmar.
- Dela degen i tre lika stora delar.
- Forma tre bollar. Se till att arbeta upp ordentligt med spänning i degytan.
- Låt jäsa under mjölat plastfolie och bakduk 1 timme.
- Sätt ugnen på 200° C. Ställ in en tom ugnsform långt ner i ugnen.
- Forma bröden försiktigt ytterligare en gång så att mer spänning byggs upp i ytan och lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt vila 15 minuter.
- Skär ett mönster i ytan.
- Ställ in bröden i ugnen och häll samtidigt ett par till tre deciliter vatten i ugnsformen i botten av ugnen för att skapa ånga.
- Grädda i mitten av ugnen i 25-35 minuter.