Det tar ganska lång tid att få till en riktigt bra baguett då man måste jobba upp styrkan i glutentrådarna i många steg.
700 g vetemjöl
1 tsk torrjäst
1 tsk salt
520 g vatten
Antal baguetter: 4 stora
Pris per bröd: 3 kr
- Rör ihop de torra ingredienserna.
- Rör sedan i vattnet. I detta läge behövs ingen knådning.
- Låt degen vila 1-2 timmar i skålen övertäckt med plastfolie.
- Drag och vik degen med våta händer för att inte fastna.
- Jäs 45 minuter i skålen övertäckt med plastfolie.
- Upprepa steg 4 och 5 ytterligare 2-3 gånger.
- Den sista av dessa jäsningar ska ske i kylen 8-12 timmar. Viktigt att degen är i en lufttät behållare (tättslutande plastfolie över degskålen) så att den inte förlorar vätska.
- Häll ut degen på en mjölad yta.
- Dela degen i 4-8 bitar beroende på hur stora baguetter du önskar.
- Arbeta upp en spänning i degen (genom att platta ut, vika in kanterna och sedan dra och trycka degen mot bakbordet).
- Mjöla ovansidan och låt degen vila på bakbordet övertäckt med bakhandduk.
- Forma baguetter nu baguetter. Lägg degen med den mjölade sidan ned. Vik så att säga den mjölade sidan över degen en gång från framsida och sedan baksidan och tryck sedan till skarven för att försluta den.
- Låt jäsa 30 minuter-2 timmar på ett bakplåtspapper. gärna med rullade bakhanddukar under som upprätthåller baguetternas form. Täck med handduk.
- Värm ugn till 200 ° C och ställ in en långpanna långt ner i ugnen.
- Skär diagonala snitt i baguetternas yta.
- Ställ in baguetterna i ugnen. Häll 2-3 dl vatten i långpannan för att skapa en hög luftfuktighet i ugnen under gräddningen.
- Grädda baguetterna i 20-25 minuter. När fem minuter återstår kan långpannan med vatten tas ut.