Min dotter är galen i dessa bullar.
Bulldeg
700 g mjöl
120 g socker
5 g malen kardemumma
5 g nymortlad kardemumma
10 g torrjäst
1 tsk salt
125 g smör
1 ägg
350 g mjölk
Fyllning
200 g smör
65 g socker
50 g vaniljsocker
5 g nymortlad kardemumma
25 g mjöl
200 g hallon
- Blanda alla torra ingredienser.
- Blanda i ägg och mjölk.
- Knåda tills att allt mjöl tagits upp av degen.
- Knåda sedan in det rumstempererad smöret, lite i taget.
- Knåda degen tills att den är jämn och spänstig. Det tar ca 10 minuter.
- Låt jäsa till dubbel storlek i bunke övertäckt med plastfolie. I rumstemperatur tar det ca 2 timmar. I kyl tar det 8-12 timmar.
- Dra och vik degen 5-8 gånger.
- Låt jäsa till dubbel storlek.
- Dra och vik degen 5-8 gånger.
- Låt jäsa till dubbel storlek.
- Blanda fyllningens alla ingredienser utom hallonen.
- Kavla ut till en stor rektangel.
- Låt vila 15 minuter så att glutentrådarna slappnar av.
- Kavla ut rektangeln ännu tunnare.
- Bred ut fyllningen och strö sedan över hallonen.
- Vik ihop degen.
- Dela i 16 remsor och forma bullar.
- Låt bullarna jäsa i 30 minuter på en plåt övertäckta med bakhandduk.
- Pensla med en blandning av sirap och vatten (2 delar sirap/1 del vatten) och strö sedan nymalen kardemumma över bullarna.
- Grädda i mitten av ugnen på 220 grader tills de fått en fin färg. Det tar ca 10 minuter.