Delikata!

Bullar
500 g vetemjöl
14 g torrjäst
1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk färskmalen kardemumma
1 tsk salt
3 dl mjölk
1 ägg
50 g smör

Vaniljkräm
1 krm vaniljpulver
2,5 dl mjölk
4 äggulor
4 msk socker
2 msk Maizena
50 g smör

  1. Koka upp mjölk med vaniljen och lite av sockret.
  2. Ta bort från plattan
  3. Vispa äggulor tillsammans med socker och Maizena.
  4. När mjölken kokat upp hälls den ner i äggblandningen under vispning för att ägget inte ska koagulera.
  5. Värm upp till ca 86 grader och håll den temperaturen under omrörning i ca 5 minuter.
  6. När krämen tjocknat tas den bort från värmen och smöret rörs ner i den.
  7. Plasta in och kyl ner krämen.
  8. Blanda mjöl, kardemumma och salt.
  9. Värm mjölk och socker till 40 grader.
  10. Rör ner torrjästen och någon deciliter av mjölet i mjölken.
  11. Tillsätt degvätskan och ägget till mjölet.
  12. Knåda degen i 10 minuter. Under knådningen adderas smöret gradvis.
  13. Dela degen i 10-12 bitar.
  14. Forma runda bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Är degen kladdig kan det underlätta att olja in händerna.
  15. Låt jäsa 45 minuter under bakhandduk.
  16. Sätt ugnen på 210 grader ca 20 minuter innan gräddning.
  17. Fyll en spritspåse med vaniljkräm.
  18. Stick hål i toppen på varje bulle och fyll upp dem med vaniljkräm innan gräddning.
  19. Grädda i ca 10 minuter.