Delikata!
Bullar
500 g vetemjöl
14 g torrjäst
1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 tsk färskmalen kardemumma
1 tsk salt
3 dl mjölk
1 ägg
50 g smör
Vaniljkräm
1 krm vaniljpulver
2,5 dl mjölk
4 äggulor
4 msk socker
2 msk Maizena
50 g smör
- Koka upp mjölk med vaniljen och lite av sockret.
- Ta bort från plattan
- Vispa äggulor tillsammans med socker och Maizena.
- När mjölken kokat upp hälls den ner i äggblandningen under vispning för att ägget inte ska koagulera.
- Värm upp till ca 86 grader och håll den temperaturen under omrörning i ca 5 minuter.
- När krämen tjocknat tas den bort från värmen och smöret rörs ner i den.
- Plasta in och kyl ner krämen.
- Blanda mjöl, kardemumma och salt.
- Värm mjölk och socker till 40 grader.
- Rör ner torrjästen och någon deciliter av mjölet i mjölken.
- Tillsätt degvätskan och ägget till mjölet.
- Knåda degen i 10 minuter. Under knådningen adderas smöret gradvis.
- Dela degen i 10-12 bitar.
- Forma runda bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Är degen kladdig kan det underlätta att olja in händerna.
- Låt jäsa 45 minuter under bakhandduk.
- Sätt ugnen på 210 grader ca 20 minuter innan gräddning.
- Fyll en spritspåse med vaniljkräm.
- Stick hål i toppen på varje bulle och fyll upp dem med vaniljkräm innan gräddning.
- Grädda i ca 10 minuter.