Rotfrukter bidrar till att brödet blir mjukare och fuktigare. Just moroten är så pass söt så att man behöver minska ner mängden övrig sötning.

320 g vetemjöl
130 g siktat dinkelmjöl
1 msk torrjäst
1 msk strösocker
1 tsk salt
375 g vatten (3 3/4 dl)
1 1/2 dl fint riven morot

Antal frallor: 18 st
  1. Rör samman alla torra ingredienser.
  2. Blanda i vattnet.
  3. Blanda sedan i dn rivna moroten.
  4. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa 6-8 timmar (t ex över natten) i kylskåp.
  5. Sätt ugnen på 250 grader.
  6. Häll försiktigt ut degen på en lätt mjölad yta och strö mjöl på ovansidan för att göra den mindre kladdig.
  7. Platta varsamt ut degen med händerna tills den är 2-3 cm hög.
  8. Dela varsamt av lagom stora bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Använd gärna en degskrapa till detta då degen är kladdig och ömtålig.
  9. Låt frallorna vila ca 20 minuter innan gräddning.
  10. Spraya med vatten och häll över vallmofrö, om så önskas, just innan gräddning.
  11. Grädda till ordentligt gyllenbruna vilket tar ca 12 minuter.