Rotfrukter bidrar till att brödet blir mjukare och fuktigare. Just moroten är så pass söt så att man behöver minska ner mängden övrig sötning.
320 g vetemjöl
130 g siktat dinkelmjöl
1 msk torrjäst
1 msk strösocker
1 tsk salt
375 g vatten (3 3/4 dl)
1 1/2 dl fint riven morot
Antal frallor: 18 st
- Rör samman alla torra ingredienser.
- Blanda i vattnet.
- Blanda sedan i dn rivna moroten.
- Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa 6-8 timmar (t ex över natten) i kylskåp.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Häll försiktigt ut degen på en lätt mjölad yta och strö mjöl på ovansidan för att göra den mindre kladdig.
- Platta varsamt ut degen med händerna tills den är 2-3 cm hög.
- Dela varsamt av lagom stora bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Använd gärna en degskrapa till detta då degen är kladdig och ömtålig.
- Låt frallorna vila ca 20 minuter innan gräddning.
- Spraya med vatten och häll över vallmofrö, om så önskas, just innan gräddning.
- Grädda till ordentligt gyllenbruna vilket tar ca 12 minuter.