Choklad, kaffe, brynt smör och salt i en magiskt god kaka.

200 g smör
6 dl vetemjöl
3 msk kakao
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
4 ägg
4 dl strösocker
2 dl mjölk
1 krm salt

Kaka

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Lägg bakplåtspapper i en långpanna 25×35 cm
  3. Bryn smöret.
  4. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och vaniljsocker i en bunke.
  5. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp i 3 min.
  6. Sikta i mjölblandningen och tillsätt mjölk och smör.
  7. Rör ihop till en slät smet.  
  8. Häll smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är torr.
  9. Låt kakan svalna.

Glasyr

60 g smör
450 g florsocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
3/4 dl kakao
1 1/4 dl kallt starkt kaffe

  1. Smält smöret.  
  2. Rör ihop florsocker, vaniljsocker och kakao.
  3. Tillsätt smör och kaffe och blanda till en slät glasyr.
  4. Fyll en spritspåse med glasyren. Den kan förvaras i kyl länge utan att bli dålig.
  5. Spritsa ut ett lager glasyr på kakan när den ska serveras. Glasyren flyter ut fint och blir slät på någon minut.
  6. Strö på kokos.

Ett alternativ till kokos är flingsalt.