Lemoncurdens syrlighet kontrasterar fint mot cheescakens sötma.

Cheese cake

10 Digestivekex
200 g Philadelphiaost
3 ägg
1 – 1 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Lemoncurd

2 äggulor
1 ägg
2 dl strösocker
2 citroner
100 g smör

Cheesecake

  1. Lägg Digestivekex i en plastpåse och mosa dem eller kör dem kort i en mixer. 
  2. Fyll botten på en form, 20-26 cm i diameter, med löstagbar kant med de krossade kexen.
  3. Vispa socker, vaniljsocker och äggulor tills det blivit ett fast skum. Jag föredrar att använda den mindre mängden socker.
  4. Häll i färskosten och vispa snabbt ihop så att färskosten fördelas i smeten. 
  5. Vispa grädden.
  6. Ta bort ca 1/2 äggvita. Vispa äggvitorna till ett fast skum. 
  7. Blanda först i grädden och sedan de vispade äggvitorna i den övriga smeten.
  8. Häll smeten över kexsmulorna.
  9. Frys i minst 4 timmar

Lemoncurd

  1. Rör ihop äggulor, ägg och socker i en skål.
  2. Riv det yttersta gula skalet på citronerna och pressa ut juicen.
  3. Sätt skålen i en kastrull med knappt sjudande vatten och tillsätt citronskal och juice.
  4. Rör tills krämen tjocknat, ca 15 minuter.
  5. Lägg i bitar av smör under omrörning tills allt smält.
  6. Kyl ordentligt och bred över cheesecaken när den blivit genomfryst.