Fräsch glass med mild kaffesmak.
Kaffesmaken blir ganska mild med detta tillvägagångssätt. Glassen blir inte så gräddig och tung att äta.
3/4 dl espresso
5 äggulor
100 g strösocker
3 dl grädde
1 1/4 dl mjölk 3%
- Brygg en espresso och låt den svalna.
- Vispa äggulorna i 2-3 minuter.
- Häll i sockret lite i taget.
- Blanda i grädden, mjölken och espresson.
- Kör smeten i glassmaskin.
Här nedan följer ett annat recept som ännu inte är prövat.
150 g kaffebönor
470 ml mjölk
235 ml vispgrädde
220 g strösocker
1 nypa salt
6 äggulor
235 ml vispgrädde ytterligare
- Blanda kaffebönor, mjölk, grädde, strösocker och salt i en kastrull.
- Värm på medelvärme till varmt men inte kokande.
- Låt sjuda i ca 40 minuter.
- Vispa äggulorna och häll sakta och gradvis i den varma vätskan.
- Värm upp under omrörning tills en krämig konsistens, som vaniljsås, uppnåtts.
- Häll upp den extra grädden i en skål och häll den varma vätska genom en sil (för att få bort kaffebönorna) ner i denna skål.
- Kyl ner så snabbt som möjligt.
- Kör smeten i glassmaskin.