Lemoncurdens syrlighet kontrasterar fint mot cheescakens sötma.
Cheese cake
10 Digestivekex
200 g Philadelphiaost
3 ägg
1 – 1 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
Lemoncurd
2 äggulor
1 ägg
2 dl strösocker
2 citroner
100 g smör
Cheesecake
- Lägg Digestivekex i en plastpåse och mosa dem eller kör dem kort i en mixer.
- Fyll botten på en form, 20-26 cm i diameter, med löstagbar kant med de krossade kexen.
- Vispa socker, vaniljsocker och äggulor tills det blivit ett fast skum. Jag föredrar att använda den mindre mängden socker.
- Häll i färskosten och vispa snabbt ihop så att färskosten fördelas i smeten.
- Vispa grädden.
- Ta bort ca 1/2 äggvita. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
- Blanda först i grädden och sedan de vispade äggvitorna i den övriga smeten.
- Häll smeten över kexsmulorna.
- Frys i minst 4 timmar
Lemoncurd
- Rör ihop äggulor, ägg och socker i en skål.
- Riv det yttersta gula skalet på citronerna och pressa ut juicen.
- Sätt skålen i en kastrull med knappt sjudande vatten och tillsätt citronskal och juice.
- Rör tills krämen tjocknat, ca 15 minuter.
- Lägg i bitar av smör under omrörning tills allt smält.
- Kyl ordentligt och bred över cheesecaken när den blivit genomfryst.