Paj är gott och ett bra sätt att ta hand om smårester av grönsaker och annat som blivit över. Använd detta grundrecept och fyll på med vilka smakkombinationer du vill.

Pajdeg
3 dl vetemjöl
100 g smör
3/4 dl vatten
1/2 tsk salt

Äggstanning
100 g riven ost
4 ägg
2 dl vispgrädde
1/2 tsk salt

  1. Skär det kalla smöret i kuber.
  2. Blanda med mjöl, vatten och salt.
  3. Knåda ihop en deg men knåda inte längre än att ingredienserna fördelats ordentligt.
  4. Slå in degen i plastfolie och låt vila i kylen ca 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader. 
  6. Tryck ut pajdegen i en smörad pajform.
  7. Nagga degen med en gaffel.
  8. Förgrädda pajen tills den är lite ljusbrun, ca 8 minuter.
  9. Förbered fyllningen du valt genom att hacka upp, krydda, steka eller koka…
  10. Blanda riven ost, grädde, ägg, salt och peppar.
  11. Häll i äggstanningen i pajskalet och fördela fyllningen i äggstanningen. 
  12. Grädda pajen ca 30 minuter tills att äggstanningen stelnat. 
  13. Testa om pajen är stel genom att skaka på den.