Jobbiga, jävliga januari!

Januari omtalas ofta som den fattigaste månaden och situationen är väl sällan helt löst i februari heller. Kanske har man spenderat för mycket pengar på julklappar eller mellandagsrea. Oavsett om man har ont om pengar eller inte så kan det vara klokt att se över sina matkostnader.

Under januari och februari kommer jag fokusera på recept där portionspriset är mycket lågt. Det går nämligen utmärkt att laga både god och nyttig mat som samtidigt är billig. När man dessutom börjar titta på de långsiktiga konsekvenser som ekonomisk återhållsamhet ger så blir valet ännu lättare. Läs mer om hur lägre matkostnader kan påverka din ekonomi här.

Att laga maten från grunden bidrar ofta till lägre kostnader. Sedan är det ju ingen nackdel att den blir godare och nyttigare på samma gång.

En annan faktor som starkt påverkar hur mycket pengar som går åt till mat är hur mycket av maten man slänger. Att använda middagens rester till att göra lunch dagen efter kan påverka matkontot rejält. Därför kommer jag presentera en del tankar om hur man använder rester på ett sätt som gör att det inte känns som att man äter gårdagens mat igen.

Det är även klokt att se över vad man har i sina kyl och frys samt i sina skafferier innan man handlar nytt. I välstädade matförråd är risken mindre att något glöms bort och blir gammalt. Även torrvaror blir sämre med tiden.

Att ta tillvara frukter och grönsaker som är på väg att bli övermogna gynnar både miljö och privatekonomi. Frukter som är lite på gränsen till övermogna är inte alltid jättegoda att äta som de är men de fungerar ofta mycket bra om de tillagas.

I januari och februari finns stora chanser till snö vilket kan bidra till att tillvaron blir något ljusare. Snön ger möjlighet till trevliga vinteraktiviteter i naturen och då är det viktigt att ha med en riktigt bra mat för att fylla på energidepåerna. Både snabba energirika snacks att ha lättillgängligt i fickan och rejäla matsäckar som gärna får värma magen i vinterkylan.

I februari har man dessutom fettisdagen och alla hjärtans dag att se fram emot. Förr kunde man bötfällas om man bakade och sålde semlor på andra dagar än fettisdagen. Nu är det fritt fram att frossa i detta underbara bakverk.

Följande råvaror är bra att använda som bas om man vill hålla kostnaderna nere.

Havregryn
Bönor
Linser
Rotfrukter som potatis, vitkål, kålrot och morot

Grönsaker och frukter som är i säsong och därför både billiga och bra just nu:

Apelsin
Avokado
Blodapelsin
Brysselkål
Citron
Clementin
Granatäpple
Grapefrukt (Florida)
Grönkål
Gul lök
Jordärtskocka
Kiwi (Italien)
Kålrot
Morot
Pomelo
Physalis
Rotselleri
Rättika
Rödbeta
Rödkål
Röd lök
Schalottenlök
Selleri
Sharon
Svartrot
Vitkål
Äpple (Elise, Gloster, Frida, Rubinstar)