Ett fluffigt bröd med krispig och lite seg skorpa.

500 g vetemjöl
1 msk torrjäst
1 msk strösocker
1 tsk salt
350 g vatten (3 1/2 dl)
1 msk rapsolja

Antal bröd: 2 st
  1. Rör samman alla torra ingredienser.
  2. Blanda i vattnet och oljan.
  3. Knåda i 10 minuter till en smidig deg.
  4. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa 6-8 timmar (t ex över natten) i kylskåp.
  5. Dra och sträck degen 5-8 gånger i bunken.
  6. Täck åter över med plastfolien.
  7. Låt jäsa i rumstemperatur 2 timmar.
  8. Dra och sträck degen 5-8 gånger i bunken.
  9. Täck åter över med plastfolien.
  10. Låt jäsa i rumstemperatur 2 timmar.
  11. Dela degen i två lika stora delar.
  12. Forma två bollar. Se till att bygga upp ordentligt med spänning i degytan.
  13. Pensla med rapsolja.
  14. Låt jäsa under mjölat plastfolie och bakduk 1 timme.
  15. Sätt ugnen på 200° C. Ställ in en tom ugnsform långt ner i ugnen.
  16. Forma bröden försiktigt ytterligare en gång så att mer spänning byggs upp i ytan och lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
  17. Pensla med rapsolja.
  18. Låt vila 15 minuter.
  19. Skär ett mönster i ytan.
  20. Ställ in bröden i ugnen och häll samtidigt ett par till tre deciliter vatten i ugnsformen i botten av ugnen för att skapa ånga.
  21. Grädda i mitten av ugnen i 25-35 minuter.