Att göra piroger kräver lite planering då hela processen tar ganska lång tid. Men det är lätt att göra och när man väl laddat frysen med färdiga piroger så är man som flerbarnsförälder väldigt tacksam.

Pirogdeg
800 g vetemjöl
14 g torrjäst
1 1/2 tsk salt
1 msk strösocker
200 g smör

Fyllning 
500 g köttfärs
300 g gul lök
200 g fänkål
80 g rotselleri
3 msk tomatpuré
4 vitlöksklyftor
1 msk strösocker
2 msk rödvinsvinäger
150 g kokta kikärtor
1 msk worcestershiresås
1 tsk salt
Peppar
2 msk färsk basilika
200 g riven ost

Antal piroger: 24
  1. Blanda mjöl, torrjäst, salt och socker.
  2. Smält smöret.
  3. Blanda smöret och mjölken och värm till 40° C. 
  4. Häll degvätskan i mjölblandningen och knåda till en smidig deg. 
  5. Låt jäsa i rumstemperatur, övertäckt, ca 50 minuter. Förbered fyllningen under tiden. 
  6. Hacka lök, fänkål, rotselleri och vitlök fint.
  7. Stek löken i smör.
  8. Tillsätt socker, tomatpuré och rödvinsvinäger.
  9. Lägg sedan i fänkål och rotselleri.
  10. Salta och peppra. 
  11. Stek tills att grönsakerna mjuknat. 
  12. Lägg till den hackade vitlöken, de krossade tomaterna och worcestershiresåsen.
  13. Ta bort grönsaksblandningen från värmen.
  14. Bryn köttfärsen.
  15. Salta och peppra.
  16. Blanda sedan köttfärsen med grönsaksblandningen och låt puttra på låg värme i ca 20 minuter.
  17. Hacka basilikan och häll i grönsaksblandningen.
  18. Sätt ugnen på 225° C.
  19. Häll ut degen på bakyta och knåda den någon minut.
  20. Dela den i antalet piroger du ska göra. 
  21. Forma en boll av en degbit och kavla ut den till en cirkel med en så stor diameter som möjligt (ca 15 cm).
  22. Lägg 3 matskedar fyllning och en matsked riven ost mitt på den utkavlade degen. 
  23. Vik degen över fyllningen och dubbelvik kanten så att den blir tät.
  24. Tryck ihop kanterna med fingrarna eller med en gaffel. 
  25. Lägg pirogen på en plåt med bakplåtspapper. 
  26. Pensla med vispat ägg. 
  27. Grädda tills gyllenbruna, ca 12 minuter.