God även när det inte är jul.
2 dl grötris
4 dl vatten
1/2 tsk salt
7 1/2 dl mjölk
Antal portioner: 4
- Blanda ris, vatten och salt i en kastrull.
- Koka upp och koka under lock på svag värme i 10 minuter.
- Tillsätt mjölken och rör om.
- Koka upp och låt gröten svälla på svag värme under lock 30-40 minuter.
Risgrynsgröt i ugn
- 2,5 dl risgryn för grötkok
- 1,5 liter mjölk
- 25 g smör
- 1 tsk salt
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 dl socker
- 2 kanelstänger
Ugnstemperatur: 175° C
Antal portioner: 6
- Blanda alla ingredienser i en stor, ugnsfast form.
- Tillaga i mitten av ugnen i ca 1,5 timmar.
- Ta ut gröten och dra av skinnet som bildats med hjälp av en gaffel.
- Rör om ordentligt, och låt gröten svalna. Om gröten blir för fast kan den blandas ut med mer mjölk.