En seg kola utan smör att smaksätta med vad som helst!

1,8 dl strösocker
0,6 dl glukossirap
2 msk tapiokamjöl

Ytbehandling
Smör eller rapsolja
3 msk florsocker
1 msk tapiokamjöl

  1. Smöra ett bakplåtspappret.
  2. Blanda socker och glukossirap i kastrullen.
  3. Värm försiktigt och rör tills allt socker löst sig.
  4. Öka värmen och låt temperaturen stiga till 124-128 ° C utan att röra i smeten. Ju högre temperatur desto hårdare kola. För att pricka rätt temperatur måste man vara försiktig när den närmar sig. Temperaturen kan stiga åtskilliga grader efter att kastrullen tagits av plattan. Lyft kastrullen redan 5 grader innan måltemperaturen och ställ tillbaka den korta stunder tills att måltemperaturen nås långsamt.
  5. Ta kastrullen från värmen.
  6. Blanda i tapiokamjöl. Rör snabbt men försiktigt ihop smeten då den stelnar ganska fort och man inte vill blanda i för mycket luft.
  7. Häll upp smeten på det smörade bakplåtspappret och låt stelna tills den är lite fast i konsistensen.
  8. Dela kolan med en vass, oljad kniv och forma till önskad form med fingrarna. Arbetet går bättre om fingrarna ibland doppas i lite smör eller olja.
  9. Låt kolorna vila en stund och pudra dem sedan dem ytligt med en blandning av florsocker och tapiokamjöl.
  10. Slå gärna in kolorna individuellt då de kan klibba ihop annars.

Smaksättningen kan läggas till på flera sätt.

  • Smaksatt och reducerat vatten kan blandas med sockret i början. Vattnet kokar bort och smaken blir kvar.
  • Högkoncentrerade essenser kan tillsättas när kolan tagits bort från värmen.
  • Lime- eller citronzest kan tillsättas när kolan tagits bort från värmen.