Roligt projekt inför jul.
Pepparkakshusdeg
15 dl rågsikt
1 msk ingefära
2 msk kanel
1 msk nejlika
1/2 msk finmalen kardemumma
1 tsk salt
1 1/4 dl (alltså 1,25 dl) citronsaft
1 ägg
1 ägg-gula
60 g smör
1,5 dl honung
4 dl socker
- Smält smöret
- Rör i socker och honung.
- Vispa ihop citronsaft, ägg och ägg-gula. Tillsätt blandningen i sockret.
- Blanda ihop mjöl, kryddor och salt. Tillsätt lite i taget.
- Knåda ihop degen. Den blir väldigt fast.
- Degen kan bakas ut direkt.
- Delarna gräddas i 175 grader i ca 20 minuter.
- Förvara överbliven deg i plastpåse i rumstemperatur. Är den för hård att kavla ut kan den värmas lite i mikron.
Sockerfönster
- Lägg ut husdelarna som ska får sockerfönster på plåtar med bakplåtspapper.
- Värm 2-3 dl socker på medelhög värme i en kastrull. Tillsätt eventuell karamellfärg redan innan sockret smälter.
- När sockret blivit 180-185° C tas det bort från värmen.
- Häll direkt det smälta sockret i fönsterhålen på husväggarna.
Kristyr
1 äggvita
200-240 g florsocker
1 tsk ättikssprit 12%
Vispa ägg och ättikssprit till ett skum innan florsockret sedan tillsätts under långsammare vispning.